Herulernas historia började åtminstone så tidigt som vid Kr.f. Redan så tidigt som vid bronsåldern hade handelsförbindelser upprättats mellan Norden, svartahavsområdet och medelhavsområdet. Jag tror att det ledde till att många stridbara män från Norden stannade kvar som legosoldater i den romerska armén. Vi kan se det som en parallell med vikingatidens Väringar.
Behovet fanns från romarnas sida. Det ledde till att det blev vanligt att unga äventyrslystna män från Norden reste ner till romarriket och blev legosoldater åt Rom under åtminstone några år för att sedan resa hem. Många stannade nog kvar. Det blev alltså ett ständigt utbyte av krigare från Norden.
Med tiden blev detta organiserat av Herulernas ledare som i många fall var högt uppsatta officerare i Roms armé, och alltfler anslöt. Herulerna utbildades av romarna från början, men blev med tiden själva utbildningsledare. De krigiska och framgångsrika Herulerna blev atrraktiva för övriga germaner och alltfler anslöt sig. Med tiden blev man en väsentlig del av den romerska armen och vid 300-talets ingång en makt att räkna med.
Herulerna köpte myrmarker ofta med guld som de fått för olika uppdrag eller rövat från intill boende folkgrupper. Att någon kunde köpa myrmarker för guldmynt förvånande många i Romarriket. Samma gjorde också en del Ostrogoter. Ur markerna utvann herulerna myrmalm som de använde för att tillverka svärd som de sålde för dyra pengar. Här finns då anknytningen till de högkvalitativa dubbelsidiga svärd som hittats i Östergötland och där järnets stålliknande kvalitér torde härröra från blästugnar liknande dem som hittats i större antal i Järnstad, nära Mjölby och i Ödeshög i Östergötland Skåne. Men har även hittats i Halland, Småland, Dalarna, Härjedalen och Jämtland.
" Vid Roms sönderfall på 400-talet bosatte sig Herulerna c:a år 450 i norra Ungern. Ungefär år 505 blev de av Langobarderna tvingade att lämna denna trakt. En del av Herulerna slog sig ner i Illyrien, medan en annan del utvandrade till Thule ( d.v.s. dagens Sverige). Ledda av talrika medlemmar av sin kungaätt passerade de slavernas alla folkland, tågade härifrån genom en stor sträcka öde land och kom till ett folk som heter Varner. Därefter drog de skyndsamt genom Danernas folkländer utan att barbarena där tillfogade dem något ont. Därifrån kom de till havet, gick till sjöss och for till ön Thule där de stannade. En folkrik stam därstädes var Götarna, och det var bredvid dem som de Heruliska nykomlingarna stannade."
- Prokopios
Det har ju spekulerats mycket om var de slog sig ner. Blekinge har nämnts, men jag tror att de mötte motstånd av götarna. Det verkar som om de förlorade ett slag i Finnestorp eftersom mycket vapen och högklassig utrustning av romersk typ har offrats i mossen i Finnestorp. Förmodligen drog de vidare och slog sig ner norr om götarnas område d.v.s. i Mälardalen. Med tiden så spred de ut sig både i Sverige och Norge. Deras gravskick med storhögar finns ju inte bara i Mälardalen utan även i övriga Sverige och Norge. Dessa storhögar har daterats till c:a 550-650 E.kr.
Baserad på respekterade skriftliga källor från den aktuella tiden. Som jag tidigare sagt var herulerna ett stridande folk som var vana att ta vad de ville ha med vapenmakt. Enligt Procopios släpptes de igenom Danmark utan att angripas, men bevakades säkert noga av danskarna. När de kom över Öresund blev det förmodligen samma sak i Skåne. Kanske bosatte de sig i Blekinge en period men blev fördrivna därifrån och sökte sig därför norrut. Götarna accepterade dem inte och ett stort slag stod i Finnestorp där många Heruler föll och offrades i mossen i Finnestorp. Mängder av romersk utrustning och vapen återfanns där. Nyligen upptäckta arkeologiska spår bevisar detta. Förmodligen sökte de sig därför norrut till lugnare trakter och hamnade sedan i Mälardalen där de besegrade ortsbefolkningen och etablerade sig. De blev sedan upphovet till Vendelkulturen som blev upprinnelsen till en dominerande militärmakt under flera hundra år. De införde sitt gravskick och spred sig med tiden i hela Sverige och Norge. De tydligaste spåren efter Herulerna är de gigantiska gravhögarna efter deras hövdingar åren 550-650 E.kr. Andra spår är framför allt deras hjälmar som är av romerskt snitt. Ännu ett spår är båtgravarna som återfinnes framför allt i Gamla Uppsala (Östra Aros), Vendel, Valsgärde och Badelundagravfältet i Västerås (Västra Aros). Runstenarna med Eril-inskriptioner är också tänkvärda.
-Skrivet av History Freak från forumet skalman.nu.
I våtmarken vid Finnestorp har det insamlats tusentals obrända skelettdelar. Den största mängden utgörs av fragmentariska häständer. I detta rikliga fyndmaterial förekommer skelettmaterial från såväl människa som häst liksom svin.
I bilderna nedan inkluderas bilder från andra gravar/gravfält som kan kopplas ihop med fynden i Finnestorp. Se även videon från offerplatsen vid utgrävningarna 2009.