Ingen kunde minnas ett så dåligt år som 792. Det ena illavarslande tecknet efter det andra hade visat sig i form av virvelstormar och våldsamma åskväder. När klostrets munkar kom ut ur kapitelsalen efter sin morgonbön den 8 januari år 793, såg de två skepp med drakhuvuden på väg in mot stranden nedanför klostret. När fartygen nådde grunt vatten hoppade ett hundratal tungt beväpnade män ut ur båtarna och sprang vrålande upp mot de skräckslagna munkarna.
Under senare delen av 700-talet hade det frankiska riket vuxit sig starkt och expansivt. Ett av frankerikets kung Charlemagnes (Karl den store) viktigaste mål var att underkuva och kristna saxarna, ett hedniskt germanfolk som bebodde ungefär vid nordöstra delarna av Tyskland.
Danske kungen Sigfrid hade täta band med övriga folkslag i Skandinavien och till sina saxiska grannar. Landet hade haft regelrätta diplomatiska kontakter med den frankiska kungamakten, som var angelägen om att undvika att Danmark tog parti för de hedniska saxarna.
Efter ett långvarigt och blodigt krig lät frankiske kung Charlemagne (Karl den store) år 782 tvångsdöpa och därpå massakrera 4 500 motsträviga saxiska hedningar i nordöstra Tyskland. Den saxiske hövdingen Widukind hade flytt till sin släkt i Danmark och det är ganska rimligt att tänka sig att nordmännen började känna sig hotade av den aggressiva frankiska stormakten och dess militanta kristendom. Nordmännen ville utkräva hämd…… Och det är nu perioden börjar som vi idag kallar för Vikingatiden.
Man brukar säga att vikingarnas första angrepp mot västeuropa inleddes år 793 då en flotta anföll ön Lindisfarne i Northumberland i nordöstra England och plundrade det 150 år gamla klostret.
Nordmännen kom tillbaka till Lindisfarne gång på gång för att samla in de nya skatter som då blivit ersatta, men år 875 stod munkarna inte ut längre utan flydde från sin heliga ö och tog då med sig kvarlevorna av Cuthbert, biskopen av Lindisfarne som dött i klostret år 721 men ännu efter elva år befunnits se ut som om han sov. Munkarna vandrade sedan oroligt omkring med kistan innan man år 999 slutligen slog sig ner i Durham där Cuthbert vilar än idag. Då man på 1100-talet öppnade kistan befanns han fortfarande vara intakt, och Durham blev den viktigaste pilgrimsorten i norra England.
År 1536 lades klostret ned när Henrik VIII stängde alla Englands kloster och konfiskerade jorden. Klostret fick förfalla och förvandlades till den vackra, stämningsfulla ruin som vi kan se i dag.
Nöjda över den goda utdelningen de fått på den heliga ön Lindisfarne året innan kommer man tillbaka till Northumberland igen år 794 varvid klostret i Jarrow ett stycke längre söderut plundras. Och sedan rullar det på – åren 795, 801 och 806 skövlar man och plundrar på ön Iona på den skotska västkusten, centrum för den keltiska kyrkan, för att år 825 slutligen ta ihjäl den resterande befolkningen. På Iona sägs finnas 48 skotska, fyra irländska och åtta norska kungar begravda, en lär vara norske Gudröd Olofsson av Man, död 1187.
Nordmännen kom under 700-talet till Shetlandsöarna som de kallade för Hjaltland och är de nordligaste av de skotska öarna, belägna mindre än 35 landmil rakt västerut från Bergen. Lämningar av hus i bl.a. Hamar på ön Unst i norr vittnar om ett omfattande anläggande av gårdar. Tillgången till träd var marginell så man byggde husen av sten. Den bäst bevarade bosättningen finner man i Jarlshof, dock är detta namn av senare datum. Säkert var Shetlandsöarna det naturliga första stoppet för norrmännen på deras sydvästgående resor.
År 795 anföll norrmännen Orkneyöarna och Hebriderna där man upprättade ett stort antal bybildningar. De flesta öar som utgör Orkneyöarna bär namn som slutar på -ay, norrmännens ord för ö; Rousay – Hrolfsay (Rolfs ö), Gairsay – Gareksey (Gareks ö), Graemsay – Grimsey (Grims ö) m fl, liksom kyrkor som St Olaf’s Kirk och St Magnus Cathedral.
År 812 intog norrmännen stora delar av Irland där de bland andra platser kom att grunda staden Dublin, ca 836. I denna vikingastad har man funnit rester efter mer än 200 hus, gator, murar och försvarsanläggningar, och här byggdes på 1000-talet det längsta vikingatida skepp som någonsin påträffats. Då det återfanns låg det inbäddat i leran – i danska Roskilde…
Klostren på Irland var populära anfallsmål, under de första femtio åren attackerades mer än tjugofem kloster enbart på denna ö. Vid anfallet mot Sulcoit år 968 omtalas att vikingarna använde hästar.
År 1103 dog Magnus Barfot av en irländsk yxa i halsen då norrmännen blev anfallna någonstans i området Ulster, detta strax innan han skulle segla hem. Färöarna omnämns år 825, huvudstaden på Färöarna heter än idag Torshamn och på öarna finns bl.a. en kommun som heter Göta.
Hela 900-talet var en ständig kamp mellan irländare och nordmän, företrädesvis norrmän vilka bosatte sig längs den nordöstra kusten av Irland. Skärmytslingar och strider var vardag liksom plundringar och tagande av slavar.
Hela tiden strömmade fler vikingar till, och allt eftersom tiden gick växte tanken fram om att skapa ett norskt kungarike runt Irländska sjön, med Dublin som viktigaste fäste.
Irländarnas samlande kraft blev Brian Boru som från år 1002 började återuppbygga brända kloster och kyrkor, hämta hem ersättningreliker och skicka efter nya böcker och i övrigt ställa i ordning efter 200 år av vikingarnas härjande.
Detta tillsammans med Brians allt starkare ställning gjorde nordmännen alltmer irriterade, så man skickade efter förstärkning från så skilda håll som Island, Orkneyöarna (Sigurd jarl kom med en stor flotta), England och Normandie i Frankrike för att sätta högkungen på plats. År 1013 började oroligheterna och året därpå, på långfredagen 1014, stod så Slaget vid Clontarf norr om Dublin där det uppges att så många som 4.000 irländare och 6.000 vikingar fick sin bane…
Även högkungen Brian Boru stupade, dock inte i strid utan av en förgrymmad viking som satte yxan i honom efter nederlaget…
Brian Boru hade för att kunna behålla sin position som högkung gift bort sin dotter Emer till vikingahövdingen Sigtrygg Silkeskägg, en troligen utomäktenskaplig son till Harald Hårfager. Själv gifte sig Brian med Sigtryggs mor Gormflaith ( Gunhild Den fagra?) för att lättare kunna behålla sin kungatron. Efter Brians död utbröt dock myteri och söndring så att slutresultatet “blef anarkiens seger öfver ordningen”.
Nordmännen kunde därför fortsätta att leva och bo på Irland, och Sigtrygg Silkeskägg skall ha varit den som uppförde Dublins första kyrka år 1038. Ända in mot slutet av 1200-talet hade man en viss grad av självständighet, men så dags var det som vi kallar för vikingatiden sedan länge förbi.
Deponi på den historiska soptippen?
“Hela historien om att Brian Boru skulle ha krossat vikingaväldet vid Clontarf är en nationalistisk myt som kan och bör deponeras på den historiska soptippen. I traditionell irisk-nationalistisk historieskrivning har man uppfattat drabbningen, som skall ha utkämpats den 23 april 1014, som en vattendelare. Då skall kung Brian Boru, till priset av sitt liv, ha besegrat vikingarna en gång för alla, varefter deras skräckvälde på ön var över.
I själva verket utkämpades slaget vid Clontarf mellan Brian Boru och irer från Laigin (dagens Leinster) som vägrade acceptera hans krav på överhöghet. Nordbor, och på Irland födda ättlingar till nordbor, stred på båda sidor. Trots att vikingakungen av Dublin tillhörde förlorarna bestod det nordiska väldet över staden ända till 1171.” Skriver Dick Harrison i SVD 2018-08-04.
Den första större invasionen av södra England skedde år 866 då danskarna lade under sig stora delar av landsändan. År 872 stod strider i Lundenwic som låg någon dryg km uppströms Themsen, från det då brända London räknat.
År 991 trängde den danske Sven Tveskägg in i Themsen och utkrävde den första av de s.k. danagälderna av kung Ethelred, av isländska sagaberättare kallad för Adalrad den rådlöse. Danalagen varifrån danagälderna utbetalades var Northumberland, Ostangeln, halva Mercia och ett stycke av Essex. År 994 var man tillbaka och krävde silver.
Enligt boken Vikingatidens ABC har man uppskattat att vikingarnas danagäld för:
Sammanlagt 97 ton! Värdet idag motsvarar ca. 716 830 000:- Och detta är då enbart danagälden från England! Merparten skall ha tillfallit de män som seglade under de danska kungarna. Efter att nordmännen seglat hemåt år 994 skall Ethelred ha anställt massakrer på de nordbor som bosatt sig i England. Detta kom Sven Tveskägg till kännedom, och snart kom han seglande med en flotta för att göra upp med Ethelred, möjligen att han då hade med sig styvsonen Olof Skötkonung på sitt skepp. Det slutade med att Ethelred tvingades fly landet.
Sedan var Tveskägg tillbaka år 1013 med en stor vikingaflotta varefter han erkändes som kung över hela England. Hjälp hade han fått av bl.a. ett antal välbemannade långskepp som sonen Knud den stores halvbroder Olof Skötkonung lär ha skickat till assistans. Vid Svens död år 1014 övertogs riket av sonen Knud den store och kom med tiden att delas av dennes söner. Olof Skötkonung och Knud den store var halvbröder då båda hade Sigrid Storråda som mor.
Den intensiva nordiska bosättningen i England kan spåras i ortnamn där bland andra namnen by, thorp, toft, lathe, thwaite, garth, fell, how, meol, holm, wath, scough, with, lund, beck, tarn, crook, gate och both ingår. Namnen med -by och -thorp i ändelsen har ofta ett mansnamn i förleden. Även västgötska platser som Eling, Bitterna och Sculthorpe finns representerade – där de båda förstnämnda ligger bredvid varandra, precis som de gör i Västergötland. Man räknar med att det enbart i England finns 1.400 platser där namnet är av nordiskt ursprung.
Av stor betydelse för vår kunskap om dessa bosättningar är också Domesday Book från ca 1086, en jordebok där bl.a. ortnamnsangivelserna är intressanta. Boken kan närmast beskrivas som en dåtida folkbokföring, sitt namn fick den dock långt senare.
Vikingahövdingen Ragnar Lodbrok har dödats i England och hans söner svär att de ska hämnas. Med svärd och eld inleder de ett flera år långt erövringståg – och bara en man står i vägen för deras triumf.
Seglen vid horisonten väcker fasa hos de engelska kustborna. De ser långskeppen, vikingarnas slanka krigsfartyg som kommer med mördare, plundrare och slavjägare över havet.
Fiskarna på Östangelns stränder känner väl till de blodtörstiga skandinaverna. I årtionden har skandinaver varje sommar lagt till med sina skepp här. Och deras besök har gång på gång lämnat de olyckliga överlevarna med sotsvarta husrester och likhögar.
Spejarna spärrar upp sina ögon lite extra när de får syn på vikingarnas fartyg år 865. Denna gång kommer fler långskepp än tidigare; hela horisonten fylls av segel och master.
Den största vikingaflottan någonsin är på väg mot Östangelns kust. Och engelsmännen kommer snart bli varse att skandinaverna denna gång kommit för att stanna.
Oönskade gäster i Östangeln
Vikingarnas invasionshär består av tusentals man som leds av dansken Ivar Benlös samt hans bröder Ubbe och Halfdan. De har valt platsen för landstigning med omsorg.
"Detta år kom en stor hednisk här till England", noterade skräckslagna munkar i den anglosaxiska krönikan. "De anlade sitt vinterläger i Östangeln."
England består på 800-talet av fyra självständiga riken och Östangeln är det minsta och svagaste. Den lokala kungen ger direkt upp tanken på att göra motstånd då långskeppen glider upp på stranden och en stor mängd vikingar redo för strid hoppar i land.
Istället hälsar Edmund de främmande välkomna som gäster. Han erbjuder dem pengar och logi om de bara låter bli att plundra hans rike.
Att erbjuda pengar har visat sig vara det enda sättet för en svag, kristen kung att avvärja vikingarnas angrepp. Snart har denna typ av muta fått ett eget namn, "danagäld". Östangelns rädda befolkning måste leva med de främmandes sällskap hela vintern.
Men de slipper undan någorlunda lätt för vikingarna har enligt de isländska sagorna mycket större gäss oplockade med anglosaxarna. Ivar, Ubbe och Halfdan har kommit för att hämnas mordet på deras far, Ragnar Lodbrok.
Denna mytomspunna viking var enligt berättelserna på vikingatåg i norra England då han överraskades av fienden. Kung Ella av riket Northumbria tog honom till fånga och vikingen dog en smärtsam död i en håla med giftormar.
År 865 är skälet till vikingarnas angrepp på England troligtvis mer än bara hämndlystnad, behovet av nytt land spelar också in.
Skandinavien har upplevt en befolkningsexplosion samtidigt som de lokala kungarna koncentrerat sin makt. För de frihetsälskande vikingarna är det dags att söka nya horisonter.
Ragnar Lodbrok ska hämnas
Den kristna kalendern har länge visat år 866 då Ivar Benlös ger order om att lämna Östangeln. Under vintern har han samlat information om Northumbria och det ser lovande ut.
Kungadömet i norr är försvagat och kung Ella ligger i inbördeskrig med stormannen Osbert som gör anspråk på tronen.
Ivar Benlös kan vinna en lätt seger om han handlar snabbt. Precis det har han förberett sig på genom att samla ett stort antal hästar i Östangeln.
Hären rider snabbt norrut och innan någon anar oråd har vikingarna tillryggalagt 30 mil på de gamla romerska vägarna och närmar sig York, Northumbrias största stad. Därifrån kan vikingarna ta kontroll över Nordengland och samtidigt lätt ta sig ut på Nordsjön via floden Ouse.
York ligger öppet för en modig fiende. Stadens slitna försvarsverk är från romarnas tid men invånarna räknar med att deras kristna tro kommer att ge ett nog starkt skydd mot de gudlösa inkräktarna.
De har fel. Ingen gudomlig kraft stoppar Ivar Benlös då han anländer med sin beridna här den 1:a november 866, allhelgonadagen. Yorks befolkning har samlats i katedralen där de kristna hedrar sina döda. Ingen av dem hör vikingarnas intåg.
Därför kan de skandinaviska krigarna storma genom stadens murar utan något större motstånd.
Vikingarna tar snabbt kontrollen över York men innan dess hinner kung Ella att fly.
Kungen får en smärtfylld död
Ella övertalar sin ärkefiende Osbert att ingå en vapenvila. Om de förenar sina styrkor kan de återerövra York och driva ut hedningarna ur Northumbria.
Palmsöndagen den 23:e mars 867 drar den samlade kristna armén fram. Ella och Osbert eggar trupperna till strid och garanterar att Gud kommer att hjälpa dem under denna heliga dag.
Inkräktarna tränger igenom Yorks förfallna försvarsverk men bakom murarna väntar vikingarna med sköldar, yxor och svärd. Skandinaverna är visserligen färre än fienden men de är skickligare och mer erfarna krigare än anglosaxarna.
"Hedningarna försvarade sig med raseri, högg dem i bitar och drev ut dem ur staden", skrev Asser som var munk i Wales under vikingainvasionen.
Vid dagens slut är Yorks gator täckta av lik. Ella och Osbert finns bland de döda. Enligt sagorna avrättas Ella på ett än grymmare sätt än Ragnar Lodbrok: När kungen fortfarande lever skär vikingarna av revbenen från ryggraden och drar ut lungorna genom de två öppna hålen. Detta kallas blodörn som finns beskrivet på en bildsten på Gotland.
Benlös har tur med smickrande tal
Efter detta blodbad sätter Ivar Benlös en harmlös anglosaxare på Northumbrias tron. Han är bara en marionett som ska hålla befolkningen lugn medan vikingarna tar för sig av jord och rikedomar.
"Hären fyllde alla platser med blodsutgjutelser och sorg. De ödelade kloster och kyrkor med eld och svärd. När de lämnade en plats fanns inget kvar förutom taklösa murar", skrev krönikeskrivaren Simeon av Durham om vikingarna.
York döps om till Jorvik och många skandinaver bosätter sig i staden.
Men inte Ivar – hans hämndlystnad har ännu inte släckts och snart marscherar vikingahären igen. Vikingarnas ledare har siktet inställt på kungariket Mercia i söder som bjuder på nya möjligheter till plundring och erövringar.
Då hösten kommer år 868 sätter Ivar Benlös kurs mot Nottingham. Precis som York faller staden snabbt men snart närmar sig kristna styrkor för att driva ut vikingarna igen.
Mercias kung Burgred hade samlat alla sina trupper, och även en här från grannriket Wessex har kommit för att hjälpa till. Ivar barrikaderar sig i Nottingham som ligger högt över floden Trent, men han vill inte utsättas för någon lång och farlig belägring.
Därför visar den hänsynslösa vikingen sig från sin mest diplomatiska sida.
"Han talade insmickrande och som en slug räv vann han freden", noterade historikern Henrik av Huntingdon. Ivar Benlös talar sig till fri lejd från Nottingham och medan hans här lämnar staden sänker sig lugnet över Mercia.
De oönskade gästerna återvänder
Vikingarna avlägger istället ett besök hos sitt gamla värdfolk i Östangeln. Innan Ivar invaderar ger han sitt offer möjligheten att underkasta sig – igen.
Kung Edmund ska erkänna vikingarnas ledare som sin överman, avsäga sig kristendomen och hylla de nordiska gudarna. Svaret blir ett blankt nej.
"En kristen kung hyser inte så stor kärlek till sitt liv att han skulle tillbe en hednisk gud", konstaterar Edmund värdigt. Ivar är beredd på den kristna kungens nej och vikingarna strömmar snart över gränsen. "Kung Edmund stred emot dem men danerna vann en stor seger och fällde honom", berättade munkarna bakom den anglosaxiska krönikan.
Andra källor berättar att vikingarna tillfångatar Edmund levande.
Den 20:e november 869 pryglas kungen varefter han binds till ett träd och skjuts med pilar tills han liknar en igelkott. Till slut halshugger de honom.
Vikingarna vill ha mer land
Ivar Benlös har fått det han ville: hämnd, mark och kontroll över Östangeln. Men Ivar vill ha mer land och allierar sig med vikingen Olaf som styr över Irland.
De två ska erövra området mellan sina besittningar: kungadömet Strathclyde i nordvästra England.
Vikingarna angriper flera gånger från både land och vatten och då Ivar skär av matleveranserna till områdets viktigaste försvarsverk måste det utsvultna försvaret ge upp.
Återigen tillfångatar vikingarna en levande kung, Artgal. Ivar och Olaf kräver en lösensumma och får ett oväntat förslag.
Den skotska kungen Konstantin kan tänka sig att betala, men bara om vikingarna dödar Artgal. Konstantins plan är att gifta bort sin dotter med Artgals son och på så sätt få en lydkung på tronen i Strathclyde.
Den planen går Ivar och Olaf med på eftersom de då får en vänligt inställd kung på tronen i det erövrade området.
Wessex kämpar för överlevnad
Ivar Benlös annars ganska brutala liv avslutas stillsamt år 871. Han blir plötsligt sjuk i Irland där han bosatt sig och dör efter en kort tid.
Ivars bröder Ubbe och Halfdan befinner sig fortfarande i England. De har till uppgift att erövra Englands sista kungadömen, Wessex och Mercia.
Vintern 870 kommer de ner till Themsen men alla vikingaangrepp har lett till en stark sammanhållning mellan de engelska småstaterna. Utanför Englefield lider vikingarna sitt första nederlag innan de förmår att slå tillbaka.
Vikingarnas fälttåg leder dem till Uffington. Striderna pågår under en lång dag år 871 tills vikingarna måste dra sig tillbaka. I deras läger i Reading begrundar de läget. De har förlorat åtskilliga militära ledare och ännu fler krigare.
De har lidit nederlag men inte besegrats, även om de har mött starka motståndare i Alfred och Ethelred,
Wessex kungliga bröder, som tidigare hade tvingat vikingahären att lämna York. De följande månaderna böljar striderna fram och tillbaka.
Under våren 871 dör kung Ethelred och medan Alfred är upptagen med att arrangera sin brors begravning vinner vikingahären ett par stora slag. Men vintern är i antågande och diplomatiska förhandlingar inleds.
Alfred köper sig tid genom att betala vikingarna för att dra sig tillbaka till London, huvudorten i Mercia. Wessex är nu det enda engelska kungadömet som står kvar.
Kung Alfred får bo i ett träsk
Lodbroks söner Halfdan och Gorm kan inte släppa tankarna på att erövra Wessex. År 875 fattar de ett ödesdigert beslut: De delar vikingahären mellan sig.
Gorm slår sig ned i Jorvik medan Halfdan tar sig till Dublin och mördar den sittande kungen och övertar tronen.
Gorm vill också strida. År 876 angriper han Wessex med sin här och överraskningstaktiken fungerar. Vikingarna tränger långt in i riket och slår sig ner på en ö som ligger i en liten sydengelsk fjord och har ett gynnsamt läge för att blockera hamnen i staden Poole.
Dessutom gör läget det svårt för Alfred att angripa. Åter lockar Alfred med danagäld för att vikingarna ska försvinna. Gorm svär på en ring tillägnad Tor att han ska lämna Wessex.
Det visar sig att vikingen svurit falskt. Istället för att försvinna tränger han längre in i landet i skydd av nattens mörker och slår sig ner i staden Exeter medan han väntar på förstärkning från Skandinavien.
Olyckligtvis utplånas flottan i en storm och det som såg ut att bli en enkel seger slutar nu med att vikingarna hamnar under belägring.
Efter vintern låter sig vikingarna mutas för att lämna Wessex, och denna gång håller de sitt löfte.
Freden blir dock kort. Innan det hunnit gå ett år utnyttjar vikingarna en kristen högtid för att åter överraska Wessex. På trettondagen den 6:e januari 878 tränger vikingarna in i fästningen i Chippenham där Alfred firar jul.
Med nöd och näppe lyckas Wessex kung att fly med sin livvakt och några få män. De söker sin tillflykt i sydöstra England.
I september år 1066 kunde man från den engelska ostkusten se hur horisonten plötsligt bröts av hundratals skepp klädda i fulla segel. Det var den norske kung Harald Hårdråde och sonen Olav Kyrre som med uppemot 300 skepp anlände till östra England för att att stötta den engelske tronkrävaren jarlen Toste Godwinson i dennes kamp mot sin bror, kung Harald Godwinson. Först att råka illa ut var Scarborough som plundrades och brändes den 15 september.
Vikingaflottan seglade därefter söderut och in i Humberfloden och vidare upp i floden Ouse där man efter att ha följt med högvattnet slutligen kunde lägga till vid Riccall ca två mil söder om Jorvik (York) – inte långt från Assleby.
Här steg den ca 10.000 man starka vikingahären iland och tågade upp mot Fulford alldeles söder om Jorvik där jarlarna Morcar av Northumbria och Edwin av Mercia väntade. Den erfarne Harald Hårdråde hade snart manövrerat bort engelsmännen och tog ett hundratal man till fånga. Det var nu den 20 sep.
Från Fulford sände Harald Hårdråde bud in till till Jorvik om att man ville träffas vid Stamford Bridge för att utväxla fångarna mot en väl tilltagen gäld. Väl där tog nordmännen det nog ganska lugnt då fiendestyrkan var besegrad, och eftersom man enbart förväntade sig ett fredligt utbyte var man vare sig på någon större vakt eller ens hade alla männen samlade.
Man blev därför totalt överraskade när plötsligt kung Harald Godwinson den 25 september dök upp med 3.000 man på andra sidan Derwentfloden. Han hade marscherat upp från sydväst och tagit vägen via Jorvik, och plötsligt fick nordmännen fullt sjå med att samla sig till strid.
Vid bron fomerade man sig för strid, men ganska snart dog Harald Hårdråde, möjligen träffad av ett spjut, varefter jarlen Toste försökte ta hans plats. Nordmännen var dock redan demoraliserade efter att deras kung dött och flydde slaget. Endast 24 skepp skall ha lyckats ta sig tillbaka hem.
Segraren kung Harald Godwinson begav sig tillbaka söderut för att ta sig an den invasionsstyrka som under ledning av kusinen Vilhelm Erövraren gått iland vid väster om Hastings.
Teorier har framlagts om att anfallet mot York som slutade vid Stamford Bridge var en avledande manöver för Vilhelm erövrarens anfall från söder den 14 okt.
Den engelske kungen Harald Godwinsson och hans anglo-saxer hade precis återkommit till sydengland efter slaget uppe vid Stamford Bridge som stått endast några få veckor tidigare. Säkert var Haralds trupper kraftigt decimerade och mannarna trötta efter striderna och den närmare trettio mil långa marschen hem.
Vilhelm Erövraren hade så dags redan tagit sig över kanalen från sitt Normandie och skall ha landstigit i trakten av Pevensey väster om Hastings den 28 september. Anledningen till anfallet var att Vilhelm var ute efter den engelska tronen då kung Edvard bekännaren dött, en kusin till Vilhelm (och alltså även han med vikingablod i ådrorna).
Harald slog läger på kullen Senlac nordväst om Hastings men fick inte mycket till vila innan Vilhelm angrep med ryttare och fotfolk – dock utan någon större framgång till en början.
Då några av normanderna vände och flydde lämnade en stor del av saxarna sina positioner för att ta upp jakten, men blev nedhuggna av Villiams män. Leden slöts åter i de saxiska leden, men misstaget kom under dagen att återupprepas flera gånger, och slutligen var det enligt traditionen en normandisk bågskytt som lyckades träffa kung Harald med en pil i ögat varefter en annan slutligen kunde hugga ner honom. Detta hände den 14 oktober 1066.
Harald Godwinson sägs ha haft en svensk mor vid namn Gyða Þorkelsdóttir, Gyda Torkelsdotter vars farfar skall ha varit Styrbjörn starke.
Normanderna tog över landets styre och introducerade lite av det franska språket i England vars språk därefter blev en blandning av franska och anglo-saxiska. Med slaget vid Hastings brukar man säga att vikingatiden fick sitt slut även om norske Magnus Barfot höll på ännu år 1103…
England har sedan Vilhelm Erövraren (Gågne Rolf, Rollo slöt fred med frankerkungen Karl den enfaldige, och lovade vakta landet mot att man erhöll Normandie, Nordmännens land) haft vikingaättlingar vid tronen.